WordPress 3.4 „GREEN“ – излезе официално

by Андон Иванов on 14.06.2012

Винаги съм доста въодушевен когато излезе нова версия на WordPress, особено, когато в нея има доста значителни промени и както се подразбира от заглавието – излезе WordPress 3.4 с кодово име „Green“, посветено на великият джас китарист – Grant Green.

Въпреки, че в общи линии промените не са толкова много колкото очаквах ( или поне козметичните ), са доста интересни и биха били много голямо удобство за голяма част от блогърите, които държат блогат им да не прилича на другите WordPress блогове в интернет. Иначе казано – наблегнали са върху работата си над темплейт системата.

Все още не съм си позволил да разгледам обстойно версията, за да разбера дали тази система ще сработва само върху стандартната тема с която идва WordPress при първоначалната си инсталация – „Twenty Eleven„, но на пръв поглед си мисля, че ще работи само при нея. :(

Опция за редакция на външният вид на блога

Самата опция за редакция на външният вид се пуска след като сте някъде в сайта си ( различна страница от администраторският панел ) и от падащото меню на администраторският панел в най-горната част на сайта ( който ви се показва, след като сте се инициализирали като администратор в сайта ) избирате Името на вашият блог -> Customize.След тази стъпка, ви се появява и самият панел в който имате куп опции, чрез които можете бързо, лесно и най-вече нагледно да променяте дизайна на вашият блог. Доста удобно бих казал, а опциите не са никак малко.

Редакция на хеадър изображенията

Искам да се извиня предварително, че малко странни имена слагам на самите опции, но не съм професионален преводач, а се старая да ги опиша на Български език, за да ви стане ясно каква е ролята им.

Въпросната опция, ако не се лъжа започна да присъства още с старта на версия 3.0 на WordPress, но в тази версия е доста по гъвкава.

Докато в предишните версии се налагаше да качвате фиксирани размери на заглавната картинка, то в тази версия можете да си сложите изображения с не фиксирана големина. Не ми стана много ясно обаче, дали не е фиксирана само за височината на изображението или като цяло и съответно, ако качите по-малка снимка, тя да се разпъва, така, че да запълни празното пространство… предполагам това ще го допиша, след като изпробвам самата версия.

Важно е да отбележа, че имате избор да сложите заглавна картинка от 3 източника:

  • Качване на заглавна картинка от вашият компютър;
  • Слагане на хедър картинка от външен източник ( URL );
  • Слагане на изображение от библиотеката ви с изображения.

Twitter интеграция на публикации

Още една интересна и полезна опция в новият WordPress 3.4 – лесно вграждане на мнение от Twitter.

Както виждате в лявото изображение – достатъчно е да поставите точният адрес до мнението и при публикуване на статията, съобщението от въпросният адрес се вгражда автоматично, като съответно ви показва името на автора, кога е публикуван въпросният Tweet и отделно можете да започнете да следите автора, да му отговорите и общо взето всяка една функция, която позволява Twitter, като микроблог платформа.

Поддръжка на HTML в описанията на изображенията

Вече ще можем да слагаме връзки или да форматираме текста в описанието на изображенията.

Много полезно, имайки предвид, че понякога за да ползваме някоя снимка за свободно ползване се налага да добавим и връзка към автора.

Невидими подобрения по WordPress

В общи линии има доста оправени бъгове по блог платформата, като в тази версия са наблегнали по подобряване на бързодействието на WordPress.

Накратко обновени са доста от API-тата на WordPress с цел да подобрят скоростта на изпълнение и зареждане на блоговете ни. Силно се надявам това да реши най-накрая проблема с натоварването на хостингите при по-голям обем на базаданите. Проблем с който вярвам почти всеки блогър се е сблъсквал и, който до сега решавахме с кеширащи модули.

Заключение…

Въпреки, че видимите промени не са кой знае колко големи и реално са по-скоро за удобство, отколкото толкова наложащи промени се радвам на новият WordPress Green :)

Още повече, че съм изпълнен с надежда, че наистина платформата този път ще е значително олекотена и ще работи по-бързо. Все пак ще си позволя да направя седмица тестове върху по маловажни сайтове за да видя как се държи самата версия и доколко е стабилна.

Всички знаем, че винаги, колкото и наблюдателни да са разработчиците, няма начин да предвидят всичко, преди да е започнала версията да се тества от повече хора. Именно това имам намерение да направя този път. Тестове и изчакване да чуя отзивите на повече хора, за да съм сигурен, че няма проблем с сигурността.

И наистина за финал ви предлагам да изгледате и представящото клипче на въпросната версия и естествено ще бъда много радостен, ако чуя и вашите мнения под формата на коментар към публикацията.

Ако WordPress 3.4 успя да ви грабне, можете да си го изтеглите от официалната страница на WordPress или да си обновите съществуваща вече инсталация, през администраторският панел.

Може би ще ви е интересно да прочетете и следните статии:

Искате ли да се информирате за всичко ново покрай Професионалното блогване, преди всички останали?

Абонирайте се, чрез нашият RSS фийд или си направете напълно безплатен абонамент по е-мейл.

{ 2 коментара }

Владимир юли 9, 2012 в 3:23

“Поддръжка на HTML в описанията на изображенията“

Тази опция къде се намира точно? Като дам на upload/insert изображение няма разлика с предишната версия

Андон Иванов юли 9, 2012 в 3:45

@Владимир, въпросната опция не е видима. Просто когато пишете описание ( така нареченият caption ) там имате възможност да вкарвате и html.

Най-честото приложение на тази опция е ако желаете да вкарате връзка към автора на въпросната снимка.

Коментарите за тази публикация са забранени.

Предишна публикация

Следваща публикация