Link Building за блогове

by Андон Иванов on 30.12.2011

Днес реших да напиша някоя друга дума за Link Building за блогове, въпреки, че реално тези техники могат да се ползват за всякакъв тип сайтове или поне повечето от тях са приложими. Реших да пиша на тази тема, понеже, както знаете този проект е част от курсовата ми работа от SEO курса на Телерик и следейки форума на курса установих, че доста от хората все още се чудят как да си направят добър Link Building, въпреки чудесните лекции на лекторите.

Много бих се радвал, ако това което напиша в тази публикация, успее да помогне поне на 1 човек да разбере на практика как се случват нещата при Link Building-а и по-точно при Link Buildig за блогове.

Съветите които смятам да дам в тази публикация не са само на теория, а съм ги пробвал и при мен проработиха и вече имам няколко успешни блога с редовни посетители, които са ме открили през Google и са сметнали, че блога ми си струва да бъде четен. Малко прехвалено ще прозвучи, но не веднъж мои читатели са ми писали да ми благодарят за полезната информация, която съм им поднесъл под формата на статия. Надявам се да не ви е доскучало вече и да имате желание да прочетете и по-долните редове.

По принцип при изграждането на добър Link Building се ползват стандартните методи, като за всеки един сайт, но тук ще отбележа и някой фактори, които смятам, че са доста по-приложими за блоговете:

 • Връзки от Директории за статии;
 • Връзки от Директории за сайтове;
 • Връзки от Социални и букмарк мрежи;
 • Връзки от тематични сателитни сайтове;
 • Връзки от коментари в блогове;
 • Връзки от блогове.
Както виждате, реално няма много разлика при Link Building-а при нормален сайт и сайт тип блог. Това което различава тази статия от останалите в Интернет на тема Link Building всъщност е в обяснението и няколко малки съвета за по-голям успех, които ще ви кажа.
За да бъде всичко по систематично и лесно за преглед, ще разделя различните методи на подточки.

Връзки от Директории за статии

Директориите за статии станаха доста известни от около година насам, като един доста добър метод за получаване на безплатни връзки с особено голяма тежест, но за съжаление малко хора разбират как да ги ползват, така, че да има наистина добър ефект.
Повечето хора си мислят, че съдържанието което ще публикуват в тези директории за статии не е толкова важно, стига да получат връзка от там. Уви това не е точно така. Както обичаше да казва един мой приятел „За да получиш – дай!„.
В тези сайтове най-често искат да публикувате статия, като ви разрешават да сложите определен брой връзки ( най-често към ваши сайтове ), като по този начин вие получавате уникални посещения от хората които са попаднали на статията, както и тежест от връзката към вашият сайт. За да бъде обаче ефектът по-голям трябва да следвате няколко важни правила:
 • Винаги публикувайте уникална статия, написана специално за въпросната Директория за статии в която сте решили да публикувате статия;
 • Желателно е да сложите колкото се може по-малко връзки в публикацията. Лично аз ви препоръчвам да не слагате повече от 2-3 връзки;
 • Желателно е статиите да са тематични. Тоест, ако смятате да сложите връзка към сайт за Дамски Чанти, пишете статия на тема Дамски Чанти;
 • Винаги слагайте връзка към желаният сайт с Анкор текст ( ключовата дума по която оптимизирате сайта си ). Тоест ако вземем горният пример. Писал съм на тема Дамски Чанти , а сайта ми е http://дамски.чанти.eu, крайният резултат трябва да е този-> Дамски Чанти;
 • Пишете статии от поне 200 думи.
Като собственик на Директория за статии, много често попадам на хора, които правят следните нежелателни грешки, които най-често ме провокират да не одобрявам статии( както и много други колеги ):
 • Ползват се копирани тематични статии;
 • Слагат се повече от позволеното връзки;
 • Не се четат условията за ползване.
Естествено най-често се случва последната точка, от което следва и нарушение на първите 2 точки, а реално какъв е смисълът да пишете статия и да си загубите времето, ако след това няма да бъде одобрена и няма да получите връзка. Уви от това се оплакват все повече колеги, които имат Директории за статии.

Връзки от директории за сайтове

Друг вариант да се сдобиете с връзки към блоговете си е, чрез директориите за сайтове. Естествено и при тях си има някой тънкости, които човек трябва да знае, за да има по-голям ефект от добавянето на блога ви в тях:

 • По-голям ефект ще има за сайта ви, ако предоставената връзка в директорията за сайтове е Dofollow. Тези които са с rel таг nofollow, ще ви носят единствено трафик;
 • Заглавието е препоръчително да е ключовата дума по която оптимизирате или поне да присъства ключовата дума;
 • Заглавието и описанието да са различни за всяка директория за сайтове. Може и да се повтарят, но гледайте да не е прекалено често. Да речем, ако добавите сайта си в 10 директории за сайтове, повторението да е максимум по 2-3 пъти и все пак го избягвайте.

Връзки от социални и букмарк мрежи

Въпреки, че повечето социални мрежи не предлагат директна dofollow връзка, понякога публикуването на връзки към статиите ви там ви носи много приличен трафик и редовни читатели на блога ви.

Публикуването на връзки към ваши сайтове трябва да е умерено, като повече подробности по темата смятам да ви дам в друга публикация, понеже материята е наистина доста голяма като обем, а тази статия стана наистина големичка, още преди да сме минали и половината точки.

Както споменах при социалните мрежи по-скоро няма да откриете такива които да ви дават dofollow връзки, но пък за сметка на това има доста букмарк мрежи, които го правят. Така, че търсете предимно, букмарк мрежи, които ви предоставят dofollow връзки и публикувайте връзки в големи по обем социални мрежи.

Тук отново е желателно да обърнете внимание на Заглавието и описанието. Именно то ще ви гарантира повече посещения и редовни читатели. Как да пишете зашеметяващи заглавия, които да привличат повече читатели, ще ви покажа в някоя отделна статия съвсем скоро.

Връзки от тематични сателитни сайтове

Това е ресурса, който най-много харесвам като метод за осигуряване на връзки по ред причини, но ето и основните:

 • Сдобивате се с още един тематичен сайт;
 • По-силни връзки към сайта ви.

При наличието на толкова много безплатни блог платформи, не е необходимо да купувате отделно хостинг и домейни, но все пак ако го сторите ще има още по-голям ефект.

Този вариант освен всичко друго ви дава възможност да привлечете повече посетители/клиенти и съответно възможност да изградите една уникална мрежа от силни сайтове с които да си осигурявате добри тематични връзки.

Ето и какво би ви помогнало за по-силни връзки от тези сайтове:

 • Всеки сателитен сайт да е на различна блог платформа с различен IP адрес;
 • Всеки сайт да бъде оптимизиран по различна ключова дума и накрая посетителите да бъдат насочени към основният ви сайт, като това ще ви донесе и добър таргетиран трафик;
 • Възможност да си набавите тематични връзки от колеги, по метода – Аз линквам сайта ти от Мой сайт 1, ти даваш връзка към Мой сайт 2. Повече за този метод ще пиша в отделна тема.

Връзки от коментари в блогове

Друг мой любим метод за линк билдинг, но тук се изисква повече внимание, за да не опетните репутацията на сайтовете си и да не бъдете провъзгласен за спамери. Този метод е най-добър, когато се опитвате да оптимизирате личен блог с ключова дума, вашето име. Причината е, че много голям брой от блоговете с dofollow коментари, позволяват да се подписвате в коментара си, само с име или псевдоним.

Въпреки това, има блогове в които авторите, нямат нищо против да се подписвате и с ключова дума.

Важни съвети, които ще ви помогнат да не ви лепнат етикета спамер:

 • Не се подписвайте с ключова дума, освен ако не е позволено от собственика на блога;
 • Пишете винаги смислени коментари с мнението ви относно темата, която се дискутира в блога;
 • Ако се подписвате с ключова дума, потърсете тема, която е ако не пряко, то поне косвено свързана с ключовата дума. Така при тематичен коментар ще получите по-силна връзка, пък и коментара ви няма да бъде изтрит или маркиран като спам;
 • Един добър номер е, да предизвикате дискусия към темата, но внимавайте да не предизвикате по-силен спор. Идеята тук е повече хора да пишат тематични коментари, като изразят своята гледна точка по въпроса. Много добър метод да ви харесат като коментатор. Причината е, че все още в България са малко блоговете с засилено присъствие на коментатори и всеки собственик на блог се радва, когато темата му е коментирана;
 • Хубаво е коментарите да са dofollow, но въпреки това е добре около 20% от блоговете в които коментирате да бъдат и nofollow. Идеята тук е, да заблудите Google bot-а, че не коментирате само заради връзката.

Връзки от блогове

Все по-често блогърите взеха да спорят по темата „Има ли сила връзката от blogroll“. Моята гледна точка по въпроса е, че има сила, като всяка останала dofollow връзка с разликата, че се индексира малко по-бавно от връзките в статиите. Причината за това е, че боговете на търсачките в повечето случаи следят за ново съдържание с помощта на вашият RSS и Sitemap и при наличие на нова тема посещават адреса на самата тема. Това става в порядъка на няколко минути, докато при обхождане на основната част на сайта става за време определено от самият бот, което си отнема и време.

Именно затова и идва заблудата, че връзките от blogroll, не се отчитат… защото това не става веднага. Така, че ако търсите връзки които искате да се отчетът максимално бързо, ползвайте връзките от статии. Ако няма възможност за връзка от статия, тогава може и от blogroll.

Ето и какво е важно при ползването на този метод:

 • Ако сте се разбрали за размяна на връзки с друг богър, попитайте дали няма възможност да размените връзки от различни блогове. Например от вашият блог получава връзка към блог 1, а той от блог 2 ви дава връзка към вашият блог. Идеята тук е, да получите връзка от сайт, към който не сте предоставили връзки. Причината е, че реципрочните връзки се отчитат като по-слаби;
 • Колкото по-висок е PR, толкова по-добре за вас, ако сте решили, че се борите за PR. Ако не е важен за вас PR, тогава не е чак от такова значение.
 • Повече от желателно е връзките от блогове да са предимно от тематични блогове и малък процент от не тематични.

Това са някой от съветите за успешен Link Building на вашият блог. Можете да хвърлите един поглед на раздела „Полезно„, в който ще намерите списък на Директории за статии, директории за сайтове, социални и букмарк мрежи, както и други полезни за всеки блогър сайтове и инструменти.

Силно се надявам тази статия да ви е била полезна и интересна. Пожелавам ви успешен link building и блогване.

Може би ще ви е интересно да прочетете и следните статии:

Искате ли да се информирате за всичко ново покрай Професионалното блогване, преди всички останали?

Абонирайте се, чрез нашият RSS фийд или си направете напълно безплатен абонамент по е-мейл.

{ 7 коментара }

Blagovest Georgiev януари 12, 2012 в 16:14

Наистина директориите за статии станаха доста популярни. Моят съвет е да прецените директорията, в която публикувате. Публикуването изисква повече усилия и ще си заслужава статията ви да остане по-дълго време в директорията.

Андон Иванов януари 16, 2012 в 11:50

Много добре казано. Директории за статии, колкото искате, но малко от тях са достатъчно сериозни и имат някакво бъдеще. Кратък списък с директориите за статии, които съм ползвал и съм доволен от тях, можете да откриете в списък с директории за статии.

Георги януари 28, 2012 в 9:39

на мен лично ми се струва доста трудоемко и време отнемащо писането по директории за статии, а допълнително и различен текст за всяка просто ми идва в повече.

Андон Иванов януари 28, 2012 в 9:43

По принцип си е трудоемко, но е един от начините, човек да се сдобие с тематична връзка към блога си.

По принцип из webmaster форумите има хора които пишат изключително изгодно статии срещу символични цени, което си е един от вариантите в тази ситуация.

Пано Кондоянис февруари 6, 2012 в 7:18

Линк от добра директория за статии мисля че е добре дошъл, както и линк от релевантен на съдържанието ни сайт.

Димитър Попов май 24, 2012 в 13:41

Здравейте,
наистина курса на Телерик е доста полезен за повечето хора желаещи да се занимават със сео. И аз бях се записал на курса, даже мога да се похваля че съм един от успешно завършилите го.

Андон Иванов юни 14, 2012 в 3:38

@Димитър Попов, браво за което.

Аз да си призная се записах от интерес и съответно бях си поставил за цел да изпълнявам задачите и да слушам лекциите, което всъщност ме мотивира да създам и този блог и за мое щастие от просто пробен сайт в момента виждам, че има хора на които им помага, което просто е страхотно.

Уви не успях да го завърша по ред причини, като основното е, че просто нямаше да имам възможност да дойда на крайният изпит…, но пък не съжалявам, че се записах, както казах, най-малкото този курс успя да ме мотивира да създам още един успешен блог :)

Коментарите за тази публикация са забранени.

{ 2 trackbacks }

Предишна публикация

Следваща публикация