Free Monitor for Google – безплатен инструмент с който да следите позициите на вашият сайт в Google

by Андон Иванов on 09.02.2012

Вероятно всеки един от вас, който има блог или сайт рано или късно ще се докосне до силата на оптимизацията за търсачки и ще иска да проследи как се справя сайта му по дадени ключови думи.

Обикновено такава проверка не изисква кой знае какви познания и не отнема много време, но само ако търсите по максимум 1-2 ключови думи или фрази, но представете си, ако трябва да следите няколко сайта? Ами ако искате даденият сайт да бъде проверен за няколко ключови думи? Ами ако трябва да следите и как се справяте с класирането в SERP-а на Google с времето? Така задачите стават доста и работата без помощен софтуер си е меко казано – досадна и еднообразна.

Ако потърсите в Google за софтуер, който ще ви помогне с тези задачи, вероятно ще откриете доста предложения и повечето ще са платени ( поне аз не успях да открия много безплатни алтернативи, който да работят добре и да си заслужава човек да ги ползва ). Именно поради тази причина днес съм решил да ви представя един безплатен инструмент, който може да върши тази работа и то с минимален брой действия от ваша страна.

Инструмента за който говоря се казва Free Monitor for Google и е разработен от една нова за мен, руска компания на име CleverStat и колкото и да е странно се предлага напълно безплатно и доколкото успях да я тествам работи коректно и много добре за безплатен SEO софтуер.

В това ревю ще се опитам да представя функциите на програмата и как работи с помощта на няколко скрииншота. Имах желанието да направя направо клип, но на този етап не ми е възможно по ред причини.

Какво да очакваме след първият старт на програмата?

При първоначалното стартиране и инсталация, ще ви попита за първоначални настройки, при които си настройвате държавата за която ще търсите в Google и съответно до колко резултата. По моя преценка, не ви трябват повече от 3 страница или 30 резултата. Бъдете спокойни, дори да сбъркате нещо, тези настройки, могат да бъдат променени по всяко едно време.

След тези настройки, ще ви се отвори и програмата.

Начален екран на Free Monitor for Google

Както виждате съвсем елементарно разположение и без излишни и трудни за разбиране настройки. Оказа се, че дори без сложни настройки, можете да получите перфектни резултати.

В менюто отгоре имате следните бутони и опции в тях:

  • Project – В този раздел имате няколко опции – Search ( натискайки този бутон започвате да търсите в Google за съответната позиция на ключовите думи по различните сайтове ), Add URL ( добавяне на сайт ), Delete URL ( Изтриване на сайт ), Keywords ( ключови думи към сайта ), Notes ( ако желаете да си поставите някакви важни бележки, относно проекта ), Backup Project ( да създадете резервно копие на проекта ), Restore Project ( да възстановите проект от предварително създадено резервно копие ) и съответно Exit, което не е необходимо да разяснявам какво означава, въпреки, че и останалите неща не са толкова сложни за човек с компютърна грамотност и ниско ниво на английски език;

Падащо меню 'Project' на Free Monitor for Google

  • Options – В този таб имате само 1 опция – Preferences, която ви дава достъп до допълнителните настройки на програмата. Нещо, което много ми допадна е възможността да добавите прокси сървър, което ще ви гарантира, че няма да бъдете баннати от Google, ако проверявате няколко проекта един след друг, пък и по принцип винаги е по-добре да проверявате с прокси по ред причини. Естествено тук можете да настроите отново в коя държава се намирате и до колко резултата да проверява за ключовите думи по които търсите сайта си в Google;

Падащо меню 'Options' на Free Monitor for Google

  • Help – Този там едва ли ще ви е полезен и ще го отваряте често :) В него ще откриете повече информация за програмата, създателите и, както и допълнителна полезна информация как да работите с програмата, но ако сте прочели всичко, което ще напиша, едва ли ще откриете нещо ново там ;).

След като се запознахме с менютата, тези по-долу са същите, но са показани с графични икони за по-приятелски изглед и съответно за по-бърз достъп до функциите и съответно са както следва:

  • Site URL – в това падащо меню си избирате проекта по който ще извършвате проверка в Google;
  • Зеленият голям плюс – Естествено и логично – добавяте си нов проект;
  • Списъка с скролбара – отново логично – редакция на ключовите думи към избраният в падащото меню проект/сайт;
  • Жълтата бележка – съответно можете да си оставите някакви бележки към проекта, например, кога последно сте го проверили;
  • Лупичката – служи ви като стартов бутон за търсене на резултатите в SERP на Google.

След като сме се запознали с функциите на програмата, какво следва?

Логично е да изпробваме как работи програмата, да ви покажа примерно търсене и да разясня всяка колонка какво показва.

За примера ще добавим нашият блог – problogging.eu и нека да търсим по ключови думи – isocbox, Problogging и Професионално блогване.

Ако още не сте се ориентирали как става това, цъкнете на зеленият плюс при което ще ви попита за адрес на вашият сайт. След като напишете адреса и цъкнете на бутона OK, ще ви попита и за списък с ключови думи, можете да изброите колкото искате ключови думи ;)

След като сте добавили проекта/сайта, изберете го от падащото меню и натиснете на бутона с лупичката, за да започне претърсването в Google.

Като всяко търсене и тук ще ви се наложи да изчакате малко, за да се претърси за ключовите думи и да се систематизира информацията в програмата, като изходният формат ще е следният:

Резултат от търсенето по ключовите думи в Free Monitor for Google

Както се вижда от изображението, програмата работи чудесно и ни изкарва подредено – ключовата дума, позицията и в момента, дали има покачване или спад в позицията на сайта ни по ключовата дума, най-добър постигнат резултат ( позиция в SERP, по ключовата дума, за изминал период ) и дата на последното претърсване. Това се намира, като информация в лявата част на програмата.

В дясната ще ви показва отново позицията на сайта ви, като отделно показва и вашите конкуренти по съответната маркирана ключова дума, както в нашият случай по ключова дума problogging, сайта ни е на 2-ра позиция ( удебелен, за да е по-видим при по-дълъг списък ). Останалите сайтове са нашите конкуренти по ключовата дума, като номера пред тях, съответно е тяхната позиция в момента.

От къде да се сдобием с Free Monitor for Google?

Силно се надявам да съм провокирал интереса ви към този невероятен и безплатен продукт на CleverStat, който можете да си изтеглите от сайта на компанията.

Много се радвам, че все още се намират компании, които смятат, че една безплатна версия на техен продукт, би им била в пъти по-полезна, отколкото и най-голямата рекламна кампания, особено ако продукта им си заслужава. В случая аз лично съм безкрайно доволен и доста изненадан от това което получих безплатно от тази невероятна програма – Free Monitor for Google.

Бих се радвал, ако споделите и вие какво ви е мнението за програмата, ако сте я пробвали вече, като ползвате коментарите отдолу ;) и искрено ви благодаря за отделеното време. Надявам се информацията за тази програма да ви е била полезна.

Може би ще ви е интересно да прочетете и следните статии:

Искате ли да се информирате за всичко ново покрай Професионалното блогване, преди всички останали?

Абонирайте се, чрез нашият RSS фийд или си направете напълно безплатен абонамент по е-мейл.

{ 3 коментара }

Йо март 19, 2012 в 13:38

Благодарско за подробната статия!!!

Програмката е доста лесна за използване и вероятно не се нуждае от толкова обяснения, но въпреки това изчетох всичко. На мен лично ми беше от полза да разбера, че случайно намерената програма в интернет е тествана на български и че не е някъв зловреден софтуер.

Още веднъж – Благодаря :))
УСпех

Андон Иванов март 19, 2012 в 18:05

Радвам се, че ти е харесала и най-важното, че ще ти е полезна.

Относно дългите обяснения – си прав, но знам, че има хора, които им е трудно да се оправят с функциите и предпочетох да направя значително по-подробно описание, а който си разбира и се ориентира, може спокойно да го пропусне и направо да си изтегли програмата :)

Владимир юли 16, 2012 в 10:49

Отскоро ползва този инструмент и дава доста точни резултати за БГ специално.
Обаче това Google friendly mode не знам точно за какво служи. Вие какво му задавате на тази отметка?

Коментарите за тази публикация са забранени.

Предишна публикация

Следваща публикация