7 топ съвета за начинаещи блогъри

by Андон Иванов on 30.09.2013

Някои хора твърдят, че блогването е смесица от изкуство и наука. Факт е, че няма правилен „подход” за създаването на успешен и популярен блог. Единственото, което можем да направим е да черпим опит от тези, които вече са успели. Всяка тяхна грешка или безспорно постижение може да ни послужи като указател за менажирането на нашата собствена интернет страница.

Тук ще ви представим 7 топ съвета за начинаещи „писатели”, представени от най-известните чуждестранни блогъри по света.

1. Черпете идеи от своята аудитория

Създавайте блог постове, които отговарят на най-интересните въпроси на хора, с които имате взаимодействие в социалните мрежи, съветва Дейв Ларсън, създател на @tweetsmarter. Това е прекрасен начин да събирате идеи в случай, че се чудите за какво да пишете. Помислете кои са актуалните теми, които се дискутират в момента, проучете за какво хората обичат да четат и го предоставете в своя блог. Винаги следете коментарите и статусите в по-големите социални мрежи!

2. Опознайте вашите потенциални читатели

Брайън Кларк, създател на Copyblogger, съветва – опознайте вашите читатели, по-добре от колкото те познават самите себе си. Отнема много време и предварително проучване, но накрая трудът се отплаща. Това ще ви помогне да оформяте своето съдържание така, че да е възможно най-интересно за посетителите на блога ви.

Чудесна техника за опознаване е като задавате въпроси към вашият кръг в социалните мрежи. Ако потребителите реагират добре на темата, то вече ще имате готова идея за блога.

 3. Пишете за собствено удоволствие

Авторът на PublicBeta, Ади Пиенар, смята, че на първо място трябва да се пише за собствено удоволствие. Игнорирайте факта, че някой друг може да чете постовете ви, просто се фокусирайте върху своите мисли, идеи и мнение и помислете как да ги изразите с думи. Ако пишете за себе си, а не за другите, сами ще се усетите, че го правите по-често и в по-големи количества.

 4. Изградете своя e-mail лист

Професионалната блогърка Кристи Хайнс ни съветва да изградим своя имейл лист още от първия ден. Дори и да не планувате да продавате, този списък ще ви помогне да промотирате своето ново съдържание директно пред избраната публика, без да се тревожите за маркетингови стратегии и рекламни кампании.

Когато предлагате на читателите да се включат във вашия имейл лист, може да експериментирате с различни послания. Кристи Хайнс например открива, че процента на абнамент скочил с 254%, когато сменила своето Call To Action послание от „Абонирайте се чрез имейл“ на „Открийте нови работни места чрез имейл“.

 5. Обичайте вашите настоящи читатели

Обичайте и уважавайте читателите, които вече имате. Много блогъри се вманиачават да търсят още и още трафик, до така степен, че забравят съществуващите им последователи. Отделете достатъчно време, за да покажете на редовните си почитатели, че ги цените и се радвате, че продължават да четат блога ви, това споделя Дарен Роуз, собственик на ProBlogger.

6. Наблягайте на Call to Action

“Провалях се години наред, пишех и пишех… Някои от моите постове се приемаха много добре на места като Hacker News, но посетителите трудно се връщаха на блога ми. И много малко хора си правеха труда да ме последват в Twitter”, това разказва Нейт Кнтни, създател на Draft. Не очаквайте хората сами да търсят акаунта ви в Twitter. Не разчитайте на това, те сами да намерят детайлите в страничната лента. Те не ги виждат! И то благодарение на хилядите рекламни банери.

Завършете статията в блога си с някакъв вид призив за действие – например абонамент за имейл лист или следване в социалните мрежи. Това със сигурност ще увеличи вашата популярност и активност!

7. Бъдете последователни

Последователността и постоянството са едни от най-важните неща, които често блогърите забравят. Много по-лесно е да изгубиш трафика си, отколкото да натрупаш такъв, затова бъдете отговорни ако искате някой да чете вашите постове! Това съветва Нели Пател от KISSmetrics. Честото и постоянно блогване води до много по-високи резултати, сочат проучванията по този въпрос.

И накрая един съвет от нас – неща като уеб дизайн и оформление на лесно достъпно меню за вашия блог са от изключително значение за потребителския интерес. Не пренебрегвайте тези фактори!

А сега е време да започнете един наистина успешен блог!

Може би ще ви е интересно да прочетете и следните статии:

Искате ли да се информирате за всичко ново покрай Професионалното блогване, преди всички останали?

Абонирайте се, чрез нашият RSS фийд или си направете напълно безплатен абонамент по е-мейл.

Коментарите за тази публикация са забранени.

Предишна публикация

Следваща публикация