5 Полезни съвета за по-добър уеб дизайн на вашия блог

by Андон Иванов on 04.11.2012

Уеб дизайна на блога ви може да бъде отличителен фактор, който ви отделя от необятно море от другите уеб блогове по света. Първоначалното впечатление у потребителя е ключово за вашия сайт и трафик. Добрия дизайн е една чудесна предпоставка, потребителя да прочете ценното Ви съдържание.

В тази статия ще ви представим някои основни техники за впечатляващ уеб дизайн на блог.

1. Лесна четимост.

Най важното за един блог е текста да е приятен за четене и не натоварващ за окото. Бъдете сигурни че цветовете на шрифта и фона си контрастират достатъчно добре.
Разпределяйте параграфите си разумно и внимателно. При наличието на заглавие за всеки параграф четенето ще става много по-лесно и бързо. Нещо много важно, което много уеб дизайнери пропускат е разстоянието между всеки отделен ред. Увеличете пикселите между редовете за по-лесна читаемост на материала. Също така спазвайте приетите норми за големина на шрифта. 12-14 пиксела. Моите предпочитания за шрифт са 14 пиксела.

2. Акцентирайте върху съдържанието.

На всяка цена трябва да сте сигурни, че веднъж започнал да чете, потребителя не се разсейва от уеб дизайна или скачащи насам натам банери. Намалете хедъра на уеб сайта си, за да бъде еднакво добре видимо съдържанието и през настолен компютър и през лаптоп. В крайна сметка съдържанието е това заради което сте създали блога си.

3. Лесно за намиране съдържание.

Направете блога си така, че да подтикнете потребителя да потърси останалото ви съдържание. Нека то е лесно достъпно. Интересна и често използвана техника е да поставяте в края на статията линкове към теми силно релевантни на текущата. Както е направено в блога на студио Кипо.

Създайте категории за по-лесно намиране на по-стаите ви материали. Това ще помогне на потребителя да разбере по-лесно структурата на блога. Използвайте страничната лента за показване на архиви, категории, последни постове, най-четени постове и всичко актуално случващо се с уеб сайта ви.
Колкото по-интересно съдържание получава потребителя толкова по-вероятно е той да се абонира за вашите най-нови постове чрез RSS.

4. Страхотен дизайн на коментарите.

След като акцентирате върху съдържанието, направете същото и с коментарите. Уникалния дизайн на коментарите привлича вниманието на потребителя. След като е прочел статията, той иска да разбере какво мислят другите за материала ви или за новината която сте представили.

5. Интеграция на социални бутони.

Дайте възможността на вашите потребители да споделят прочетеното. Човек е настроен изследователски. Когато намери нещо интересно се чувства длъжен да го сподели с широката аудитория и да придобие поне малко от популярността на първоизточника. Възползвайте се от това чрез социалните бутони на Google, Facebook Twitter, Pinterest и другите по-разпространени социални мрежи.
Това бяха нашите кратки 5 съвета за по-добър уеб дизайн на блог. Споделете какви уеб дизайн техники използвате в личните си блогове.

Може би ще ви е интересно да прочетете и следните статии:

Искате ли да се информирате за всичко ново покрай Професионалното блогване, преди всички останали?

Абонирайте се, чрез нашият RSS фийд или си направете напълно безплатен абонамент по е-мейл.

Коментарите за тази публикация са забранени.

Предишна публикация

Следваща публикация