ноември 2012

През изминалите няколко години ми се е случвало да работя с много хора по най-различни проекти и често пъти ми се е налагало да давам съвети или да обсъждаме кое е добре за един сайт. Именно тогава много често са ми задавали въпроса – „Добре де… защо трябва да имаме и блог? Нали си имаме сайт?“.

Честно казано всеки път съм подхождал по различен начин за да се опитам да обясня на клиентите защо реално техният бизнес се нуждае от блог. Признавам си, първите няколко пъти, когато ми се наложи това не успявах да се аргументирам правилно и често препоръката ми беше пренебрегвана. Така, няколко месеца по-късно навлязоха масово блоговете и вече почти всяка една компания се стараеше да поддържа свой блог, който да служи освен като новинарски поток и като контакт с своите клиенти, търсейки тяхното мнение за продукти или услуги, които бизнес-а предлага.

Всъщност това е и най-голямото предимство на блоговете – възможността да достигнеш до своите клиенти и тяхното мнение.

Ако някога сте се занимавали с какъвто и да е бизнес, било то предлагане на услуга или продукт, вероятно сте оценили и ценността на данните на пазара. Именно тези данни позволяват на всеки един бизнес да поеме по правилният път и да се усъвършенства, което в последствие му осигурява по-широк пазар и повече клиенти.

Блог или социални медии?!?

Всички сме свидетели, как в последната година социалните мрежи като Google+ и Facebook се развиха и вече предлагат удобни инструменти за управление на социалното присъствие на даден бранд в техният свят, най-често под формата на групи, фен страници или специални апликации. Имайки предвид, че вече почти всеки има профил в Facebook, бизнесите се насочиха именно към тази социална мрежа с цел по-голям достъп до потенциални клиенти и обикновено това е успешен начин за развитието на даден бизнес в Интернет, но като всичко и това си има разни минуси, които човек трябва да предвиди.

Един от най-големите минуси е това, че реално вие нямате пълен контрол над страниците си в социалните мрежи и реално можете да изградите невероятно успешна среда за продажба на услуги и стоки, но също така всичко това може да рухне за минути. Примери за това има много, а последните обновления на социалната мрежа Facebook дадоха ясно да се разбере, че рано или късно тази социална мрежа ще стане платена под една или друга форма.

Още по темата…

{ Comments on this entry are closed }

Уеб дизайна на блога ви може да бъде отличителен фактор, който ви отделя от необятно море от другите уеб блогове по света. Първоначалното впечатление у потребителя е ключово за вашия сайт и трафик. Добрия дизайн е една чудесна предпоставка, потребителя да прочете ценното Ви съдържание.

В тази статия ще ви представим някои основни техники за впечатляващ уеб дизайн на блог.

1. Лесна четимост.

Най важното за един блог е текста да е приятен за четене и не натоварващ за окото. Бъдете сигурни че цветовете на шрифта и фона си контрастират достатъчно добре.
Разпределяйте параграфите си разумно и внимателно. При наличието на заглавие за всеки параграф четенето ще става много по-лесно и бързо. Нещо много важно, което много уеб дизайнери пропускат е разстоянието между всеки отделен ред. Увеличете пикселите между редовете за по-лесна читаемост на материала. Също така спазвайте приетите норми за големина на шрифта. 12-14 пиксела. Моите предпочитания за шрифт са 14 пиксела.

2. Акцентирайте върху съдържанието.

На всяка цена трябва да сте сигурни, че веднъж започнал да чете, потребителя не се разсейва от уеб дизайна или скачащи насам натам банери. Намалете хедъра на уеб сайта си, за да бъде еднакво добре видимо съдържанието и през настолен компютър и през лаптоп. В крайна сметка съдържанието е това заради което сте създали блога си.

3. Лесно за намиране съдържание.

Направете блога си така, че да подтикнете потребителя да потърси останалото ви съдържание. Нека то е лесно достъпно. Интересна и често използвана техника е да поставяте в края на статията линкове към теми силно релевантни на текущата. Както е направено в блога на студио Кипо.

Създайте категории за по-лесно намиране на по-стаите ви материали. Това ще помогне на потребителя да разбере по-лесно структурата на блога. Използвайте страничната лента за показване на архиви, категории, последни постове, най-четени постове и всичко актуално случващо се с уеб сайта ви.
Колкото по-интересно съдържание получава потребителя толкова по-вероятно е той да се абонира за вашите най-нови постове чрез RSS.

Вижте и останалите съвети за по-добър блог дизайн…

{ Comments on this entry are closed }