По-бърз и сигурен блог за секунди с CloudFlare

by Андон Иванов on 10.12.2011

Все по-често се говори в Интернет за новата технология от CloudFlare, която прави вашите сайтове по-сигурни и по-бързи, благодарение на техният CDN сървър с няколко точки по цял свят, които осигуряват по-добър достъп на потребителите до вашето съдържание, което освен, че ви спестява значително трафик към основният сървър, прави вашият сайт още по-бърз.

Всичко работи на елементарен принцип, който ще се опитам да разясня в тази статия, както и да ви помогна да ползвате тази уникална услуга и на вашите блогове.

Как работи CloudFlare?

Както вече ви подсказах малко по-горе, цялата технология се състои с това, че CloudFlare разполагат с няколко сървъра на различни места. След като вие конфигурирате и активирате услугата за вашият блог, най-общо казано всеки от тези пръснати сървъри кешира вашето статично съдържание, като му прави копие на своя сървър и след като някой потребител пожелае да достъпи съдържанието, той получава съдържанието директно от сървъра, който е най-близо до него.

Защо това е добре за вас?

Причината всъщност не е една, а наистина много. Ето и най-важните:

  • Блога ви се зарежда значително по-бързо;
  • Дори основният сървър да не е достъпен за известно време, вашето съдържание ще е видимо за голяма част от потребителите през това време ( в случай, че съдържанието е кеширано );
  • Пестите до 60% от трафика си, което всъщност прави и основният ви сайт доста по-бърз и съответно можете да си позволите по-големи възможности с по-малък хостинг план;
  • Благодарение на услугата разполагате и с филтър който ви предпазва от уеб спамери и разни други типове атаки;
  • Имате подробна статистика за разгледаните страници, трафика към вашият сайт, спестеният трафик, атаките и техният тип, както и опции да управлявате достъпа до сайта си;
  • Имате възможност да добавяте допълнително програми за статистика, защита и куп други програми които биха били полезни за вашият сайт;
  • Разполагате и с напълно безплатен DNS хостинг и опции за управление на нивото на сигурност и други щуротии ( наистина са доста );
  • Услугата е безплатна.
Вярвам, че има още доста важни плюсове, но за тези се сетих в момента на писането на публикацията.
Като всяка услуга и тази има минуси, който не са много голями, но си струва да се спомене:
  • За да работи напълно ефективно, трябва да мине известно време ( обикновено до 24 часа ), за да може вашето съдържание да се кешира от всички сървъри. Това автоматично означава, че е възможно забавяне на разпространението на съдържанието ви при публикуване на ново или редакция на страници;
  • Някой от програмите, които имате възможност да интегрирате не са безплатни.

Как да настроим CloudFlare за нашият блог?

Това всъщност е най-интересната част.

До сега съм попадал на доста услуги за какво ли не, но не бях попадал на толкова лесна за интегриране услуга, като всичко е сведено до минимални действия от страна на потребителя.

Всичко се свежда само до няколко прости стъпки, които ще се постарая да опиша подробно с изображения от всяка една стъпка, макар да съм сигурен, че и вие сами ще се справите страхотно с тази задача.

Стъпка 1: Регистрация в сайта

Ще трябва да си направите регистрация в официалният сайт >>> CloudFlare <<<

Стъпка 2: Добавяне на сайт

Тук вече започваме със същинската задача по интегрирането на CloudFlare към сайта ви.

Както виждате на изображението, единственото което трябва да направите е да добавите в полето името на вашият домейн( например problogging.eu ) и да натиснете на зеленият бутон „Add this website +„.

На тази стъпка, трябва просто да изчакате докато изтече времето ( долу вдясно ), за да може сайта да сканира автоматично настройките на вашият домейн и да ги приложи.

След като времето изтече, ще ви излезе следното:

Тук единственото което трябва да направите е да натиснете на бутона „Continue to Step2„.

Както виждате на изображението, ви изкарва всички DNS записи на домейна и имате възможност да ги редактирате, ако случайно желаете да има някакви промени. Все пак ако не ви е ясно какво правите или се допитайте до някого или просто продължете нататък, чрез зеленият бутон отдолу – „I`m done checking my DNS records, contenue„.

На тази стъпка ви показва нещо като преглед на настройките преди запазване и ако нещо не е както искате, можете да коригирате настройките. За да продължите съответно натиснете отново зеленият бутон „My setting look good, continue„.

До тук всички стъпки бяха доста лесни, а тази се явява малко по-сложна, ако до сега не сте боравили с настройки на домейна. Най-общо казано, ще ви се наложи да промените DNS сървърите от потребителският панел на компанията от която сте закупили вашият домейн. В жълтото каре ви показва какви са били вашите DNS сървъри до момента ( вляво )  и съответно с какви трябва да ги смените ( вдясно, с зелен надпис ). Копирайте имената на DNS сървърите, които са в зелено и ги поставете на мястото на старите в настройките на вашият домейн.

Когато сте готови с това и сте запазили настройките на вашият домейн, можете да продължите нататък като натиснете бутона „I`m updated my name servers, continue„, което всъщност е и последната стъпка, която ви отвежда в списъка с сайтове:

След като ви е излязъл списъка с сайтове, можете да прочетете малко повече за ефикасността на услугата, като натиснете съответно на връзката към това което ви интересува, а отдолу в списъка ви с сайтове ще ви се покажат всички блогове или сайтове на които сте активирали услугата и съответно статуса им в момента.

В нашият случай домейна distributor.bg все още не работи, понеже обновяването на DNS записите и другите настройки по системата изискват малко време ( в най-лошият случай до 24 часа), след което услугата се активира и сайта ви става по-бърз и по сигурен.

Ако случайно сайта ви пък е на WordPress, можете да си инсталирате и безплатният plugin за интеграция с CloudFlare, който се инсталира също много елементарно и подобрява работата на вашият блог допълнително.

За сега мисля, че този обем информация е напълно достатъчен, а и нека да си оставя вратичка за още една полезна статия на тема CloudFlare, която можете да очаквате съвсем скоро. В нея ще се опитам да дам разяснение и на другите допълнителни опции, които ви предлага тази платформа.

Надявам се въпросният материал да ви е бил полезен и интересен.

Може би ще ви е интересно да прочетете и следните статии:

Искате ли да се информирате за всичко ново покрай Професионалното блогване, преди всички останали?

Абонирайте се, чрез нашият RSS фийд или си направете напълно безплатен абонамент по е-мейл.

{ 5 коментара }

Dodi Markov декември 10, 2011 в 20:12

Интересна услуга, от която мисля да се възползвам. Полезно инфо, благодаря.

Андон Иванов декември 10, 2011 в 23:04

Наистина е много полезна и си заслужава да се обсъди още по обширно, но първоначално е добре да я тествам малко повече време и да си кажа и второто мнение, понеже може в последствие да се окаже, че в някой случаи не е много желателно да се ползва.

Казвам това понеже забелязах, че на един от сайтовете които ползва услугата съм сложил и Google Adsense, а нещо не ми отчита импресиите, които реално отчита брояча на Google, което ме кара да се съмнявам, че кода не работи на кешираните страници.

Уви ще трябва малко време да прочета по темата и да експериментирам.

Така, че очаквайте още допълнителна информация за CloudFlare ;)

Дилъна декември 29, 2011 в 10:11

Наскоро и аз сложих CloudFlare за някои от моите сайтове. Сега те зареждат буквално 5 пъти по-бързо, трафика към сървъра намаля с 50-60%, 90% от спам ботовете и всякакви други видове ботове изчезнаха. За Apache има mod, който да ти показва реалното IP на посетителя, а не това на някой от CDN-ите на Cloudflare, a също така има и plugin за wordpress, joomla и др. (https://www.cloudflare.com/resources-downloads).

Андон Иванов декември 29, 2011 в 10:32

Благодаря за коментара, добре е да се знае при колко човека работи схемата, понеже имаше хора които пък се оплакаха, че било по-зле след слагането на CloudFlare.

А случайно да имаш наблюдения дали имаш проблем с Google Adsense? Питам, понеже сложих Adsense на сайт, който е с CloudFlare и нещо не ми отчита кликове, нито импресии… гледах по темата и имаше коментари, че в този случай е добре да се ползва модула към апачето, но не ми се ще да бърникам по настройките на VPS…

Димитър Попов май 24, 2012 в 13:43

Да наистина е доста добра услугата. И аз доста дълго време се чудех докато се реша да я тествам, но си струва. За сега всичко е перфектно и само един път им се беше счупило нещо.

Коментарите за тази публикация са забранени.

{ 2 trackbacks }

Предишна публикация

Следваща публикация