Ключовите елементи за перфектният дизайн на уеб сайт

by Андон Иванов on 21.01.2014

Перфектен уебсайт

Независимо дали говорим за личен блог или фирмена уеб страница, целта на всеки един уеб сайт,  е да бъде много посещаван и четен. Ето защо, елементи като външен вид, лекота при използването и съдържание са някой от ключовите фактори, които отличават добрият уеб дизайн на сайт от перфектният.

В статията, ще се постараем да ви дадем насоки, как да направите вашият сайт още по-добър, така, че да привличате повече посетители и клиенти, което вярваме, че ще ви донесе допълнителни дивиденти под една или друга форма.

Въпреки, че много фирми пренебрегват силата на професионално изглеждащият сайт, то според извадки от статистики в Интернет, става ясно, че голям процент от потенциалните клиенти и читатели се задъжат на сайта поради ред причини, но сред основните са:

  • Добре изглеждащ уеб дизайн;
  • Добра структора на сайта и интуитивно меню;
  • Полезно и подробно съдържание.

Това всъщност са и 3-те ключови фактора, на които сме наблегнали в останалите няколко абзаца по-долу, така, че пълнете чашата с кафе и приятно четене… ;)

Важните отличителни черти на най-добрият дизайн за уеб сайт

Съдържание

Най-важният елемент на всеки сайт, въпреки че много от собствениците не му обръщат внимание и дори явно го пренебрегват. В действителност, именно съдържанието е това, което кара потребителите да посещават вашата  страница в Интернет. Ако тя е повърхностна или зле написана, можете да бъдете сигурни, че те бързо ще я напуснат и повече няма да се върнат. При изработката на уеб дизайн на сайт, подгответе полезна и достоверна информация за вашата фирма, продукт, услуга и т.н., защото това е много важно. За голям пропуск се счита липсата на контакти с вас, както и кратко описание в смисъл „Кои сме ние и каква е нашата цел, мисия, визия“. Уверете се, че информацията винаги е актуализирана и не съдържа никакви граматически или правописни грешки, защото това дава пряко отражение върху имиджа на фирмата ви.

Визия

Всички знаем какво казват за първото впечатление, като това важи още по-силно за перфектният дизайн на уеб сайт. Решението да се разгледа съдържанието на страницата, може да се основава на това, как посетителите реагират на външния му вид. Вашият уебсайт дизайн трябва да бъде изчистен и опростен, но въпреки това атрактивен. Привличащият посетители сайт не е показен. Мигащите картинки и музиката като фон обикновено са смущаващи и по-скоро имат отблъскващо въздействие, вместо да привлекат новите посетители. Такива интерактивни елементи могат да доведат до затруднение четенето на предоставената информация, а това е изключително дразнещо за голямата част от посетителите на сайта.

Потребителски насочен интерфейс

Това е другият ключов елемент на перфектният уеб дизайн на сайта ви. Той трябва да бъде от такъв вид, че средностатистическият потребител без затруднение да може да го използва и да намира всичко, което търси с лекота. Част от лесният за употреба интерфейс трябва да са добре обозначените главни категории в горната част на сайта, включително и прикачени линкове, които да водят към ключовите елементи на страницата. Един добър потребителски интерфейс ще предлага същите възможности в долния част на страницата и дори може да предложи няколко допълнителни връзки. По-големите сайтове с много страници е силно препоръчително да имат и указателна карта.

Оформление на съдържанието

За да се определи един уеб дизайн на сайт като перфектен, не трябва да се допускат грешки, като поставянето на текста върху фон, който да направи четенето трудно. Тъмните фонове не правят четенето по-лесно, а напротив. Изследванията показват, че най-добрият вариант за четене и запомняне е черния текст върху бял фон. Големите блокове в текста трябва да се разделят на параграфи, които да съдържат около 4-5 изречения. Уверете се, че вашата страница има достатъчно празни пространства, за да се създаде усещането за яснота и подреденост на нещата. При създаването на дизайн за уеб сайта ви, всички страници трябва да бъдат с еднакви маржове и да се следва зададената в началото последователност, що се отнася до шрифтове, цветове и разположение на елементите. Нещото, което най-силно дразни потребителите е множеството ленти за скролване, затова се постарайте те да бъдат възможно най-малко.

Инструмент за търсене

При изработката на уебсайт с много страници, задължително условие е да има поле за търсене, което да помага на посетителите. Тази функция е много полезна и дава възможност на потенциалните клиенти да намерят това, което искат с лекота. Създателите на уеб дизайна на сайта ви могат да се възползват от Гугъл търсенето и от Word Press (или от другите блог пратформи или CMS / система за управление на съдържанието).

Отделени дизайн от съдържание

Най-добре развитите сайтове в интернет комбинират използването на XHTML и CSS (каскаден стил на страниците), които създават разделение между дизайна и съдържанието. Сред многобройните предимства на този вид уеб дизайн на сайт е, че е достатъчно да се актуализира само един CSS файл, за да се получи пълна промяна на сайта. Друго важно предимство на разделението е, че страниците ще зареждат изключително бързо и на търсачките няма да им се налага да преминават през излишни кодове, за да разберат дали съдържанието е релевантно.

Добре е да се намали и използването на флаш анимации, музика, видео или другите неща, които могат да забавят зареждането на сайта. Сърфиращите в мрежата имат малко търпение и вниманието им се задържа за кратко, така че не ги отблъсквайте с бавен сайт.

Съвместимост с различните браузъри

Друг ключов елемент за сайтовете е, че те трябва да могат да се отварят и разглеждат с различни браузъри. Това е така, защото потребителите имат индивидуални предпочитания към използвания браузър и при дизайн на уеб сайт, програмистите трябва да се съобразят с това. Въпреки, че повечето потребители използват Google Chrome, Internet Explorer, Mozilla Firefox и Opera, има и такива които предпочитат други браузъри, което означава, че сайтът ви трябва да бъде подготвен и за това предизвикателство. Също така,  успехът на вашата страница в мрежата зависи и от това, колко добре е оптимизирана за търсачките.

Уеб оптимизирани снимки

Доброто качество на снимките в сайта винаги впечатлява потребителите. Повечето уеб дизайнери компресират снимките, но това не винаги е удачен вариант, тъй като при качването в сайта, те може да изглеждат на пиксели, което е нежелателно. Затова качвайте снимки с добро качество и имена, които да ги описват. Наименувана и описана снимка може да ви окаже много добра услуга, тъй като при търсене на определен продукт в мрежата чрез опцията за снимки, търсачките могат да доведат потребителя до вашия сайт и така да спечелите още един клиент.

Това са само няколко от ключовите елементи, които сайтовете трябва да притежават за постигане на успех. Останалите са знания, опит, оптимизация и уеб дизайн на сайт от Web Fusion.

Може би ще ви е интересно да прочетете и следните статии:

Искате ли да се информирате за всичко ново покрай Професионалното блогване, преди всички останали?

Абонирайте се, чрез нашият RSS фийд или си направете напълно безплатен абонамент по е-мейл.

{ 1 comment }

Пано Кондоянис януари 21, 2014 в 14:08

С html5 също се правят страхотни сайтове.

Коментарите за тази публикация са забранени.

Предишна публикация

Следваща публикация