Как да изберем хостинг за нашия WordPress?

by Андон Иванов on 15.09.2014

wordpress-site

Ако чак сега чувате за WordPress, най-вероятно един от въпросите, които си задавате е: Как да избера подходящ хостинг за него. Където и да го „настаните“, той би се чувствал добре, но си има някои неща, които трябва да се знаете, въпреки много опции, който пазара предоставя.

Няма точен отговор тук

Нека започнем с това, че както при всичко друго, така и тук няма точен отговор. Дори и WordPress.org да ви препоръчва хостинг от HostGator, и да казват, че това е най-доброто решение на пазара за Вашия блог, няма да е на 100% така. Просто това, от което имате нужда е да седнете за няколко минути пред компютъра си и да се поразровите из Google, за да видите хората какво ползва и за какво пишат. И решението ще си го откриете бързо, сам за себе си. Решение, което рядко би съвпаднало с това на още 5 човека, търсещи същото.

От друга страна, ще прочетете и постове на хора, които са убедени, че единствения начин да го направите като хората е да изберете компания, която е специализирана в управлението на тази система (Managed WordPress Hosting) -  WPEngine, Pressable, Pagely или Synthesis. И това не е най-добрият отговор.

Някои пък се доверяват на хостинг компании с евтини планове, които са добро решение за начинаещи, но и това не е най-умния отговор.

Отговорете си на следните въпроси:

  • Колко знаете?
  • Какво искате да направите?
  • От колко имате нужда?
  • Колко можете да похарчите?

И веднъж като си отговорите, ще разберете, че няма универсален отговор. Просто има индивидуално решение за всеки.

Първо, какво да вземете под внимание…

Както няма универсален отговор за всичко, така и има един факт, който е нужно да знаете тук. Защото сравнявайки няколко различни хостинг компании, ще намерите много неща, които ги правят еднакви и в същото време – различни, но едно нещо е сигурно:

Всяка една хостинг компания има downtime…

…и Вие не можете да направите нищо по въпроса. Но успокоителното тук е, че той не се и усеща. Ако някой ви каже, че сайта му не е прекъсвал нито веднъж за последните 5 години, то той най-вероятно не е следял достатъчно добре сайта си. Ако Вашия сайт има малко трафик и нямате мониторинг система към него, то няма голям шанс да усетите някой друг downtime.

Но колкото и да не ви се вярва, всеки хостинг има downtime. Абсолютно всеки.

Така, че ако си търсите местенце за Вашия WordPress блог, бъдете сигурни, че това ще го имате, макар и в минимални „дози.“ И така, щом вече го знаете, можем да продължим натам.

Разработчик ли сте?

Ако сте разработчик, вие най-вероятно се интересува от неща, които другите не смятат за важни – като DDOS защита, Varnish, колко PHP версии поддържа системата, RAM, CPU, ядра, свързаност, бързина на дисковите операции и други (всичко това ще намерите в плановете на CooliceHost). Ако това е така, то имате определено друг поглед над нещата от средностатистическия потребител и вашият отговор ще е правилен за Вас самите.

Всички хостинг доставчици правят back up регулярно, нещо което ще ви освободи от този ангажимент, но ние препоръчваме поне веднъж седмично или месечно (според обновяването на блога си) да правите един локален (на вашия компютър). Рядко се случват аварии, но все пак се случват. Имайте го това на ум.

Но ако пък не сте разработчик – едно е сигурно горните неща не означават нищо за Вас, и сигурно ще потърсите Вашия WordPress хостинг, гледайки през други очи.

Търсите хостин за Вашия eCommerce WordPress?

Малцина собственици на онлайн магазини (изключваме опитните разработчици) не са мислили никога за „забързване“ на сайтовете си чрез някои плъгини на системата и функции на хостинга им. Те мислят, че както е направен сайта, така и трябва да бъде – достатъчно, за да върви бързо. В доста случаи обаче това не е така и най-често се забелязва при добавяне на много продукти и модули / плъгини.

Магазините, базирани на WordPress имат малко повече елементи, които могат да дадат грешка – модулите за плащане, настройките по доставката, оформлението на продуктовите страници и др. И като собственик на магазин, знаете добре, че всеки един проблем води до два неприятни факта – загуба на поръчка и недоволство от страна на клиента. Нещо, което ако продължи може да ви изкара от бизнеса много бързо.

Ето защо, препоръката ни тук е една – избирайте хостинг услуга, която може да осигури ресурсите, мястото и възможностите, нужни на един онлайн магазин да оперира безпроблемно. При избора си, вижте дали услугата предлага забързване на процесите, надеждност и най-вече поддържа системата, на която сте изградили вашия интернет магазина (в нашия случай – най-често WordPress WooCommerce). Често проблемите идват когато магазинът започне да става голям и по-функционален. За да избегнете това, мислете превантивно!

Вие сте популярен автор или блогър?

Тук въпроса ни е към тези с над няколко хиляди посещения дневно. Всеки един от вас би искал да плаща разумна цена за надежден хостинг. Никой не би рискувал на някой нисък план, който е закупил на символична цена.

Избирайте плана според големината на сайта си и трафика, който той генерира. Оставяйте и „аванс.“ След като сте популярен блогър, който има постоянна и лоялна аудитория, не бива да я разочаровате по никаквъ начин, най-вече с бавно зарежда сайт или грешки при отварянето му. А с такова количество трафик се предполага, че някой друг лев отгоре към плана, няма да ви се отрази сериозно на бюджета, но определено ще ви гарантира по-голяма стабилнот и бързина в уеб пространството.

Искате ли някой друг да се грижи за нещата вместо вас?

Можете да използвате услугите на хостинг компании, които специализират точно в това. Тяхната основана дейност е именно управлението на вашия WordPress сайт или блог. Услугите им са идея по-скъпи, но в доста отношения това е оправдано.

Ако смятате, че времето ви е прекалено ценно и можете да си позволите да прехвърлите управлението на някой друг, то такива опции може да намерите при wpengine, pagely, websynthesis и подобни компании. Плащате повече и получавате повече.

В други случаи всеки друг голям, и не толкова голям хостинг, би се справил със задачата да ви осигури местенце за вашия сайт, а управлението му ще е изцяло ваша работа. Времето, което отделяте, за да се погрижите сами за блога си понякога не е толкова лошо нещо опция. По този начин вие ще знаете състояние му, какво му е нужно и най-вече как да го оптимизирате, спрямо сегашното му състояние и ресурси. Поговорката тук „Защо на вълка вратът е дебел….“ важи с пълна сила. Колкото по-голям контрол имате над сайта си, толкова по-сигурен ще се чувствате и вие самите.

Ще си сътрудничете ли с някой друг?

Големите проекти изискват голям екип. Знаете това. Тук при избора си на хостинг услуга е хубаво да знаете дали компанията има възможност да подсигури защитата, нужна, за да се развива проекта успешно. Защо наглягаме на защитата? Защото големият екип, е съставен от хора, които постоянно влизат работят и пнанасят промени. Нашата практика показва, че колкото повече души оперират върху даден уеб проект, толкова е по-голям риска от нежелана хакерска атака, грешки или/и проникване. Не е често или задължително, но е практически и теоретически възможно.

За това, ние препоръчваме хостинг с добра защита, бързо зареждане, чести бекъпи и опитен съпорт. Всеки, който се е занимавал с големи проекти ще желае тези основни неща да са на ниво, и после ще сложи цената като следващ критерии. Правилния избор е оптималното съотношение от всичко това.

И така….как да изберем WordPress хостинг?

Почнахме с това, че няма универсален отговор. Това е така и в същото време не е така. Погледнато по-мащабно, няма правилен отговор, но за вас, персонално – определено има само един. Всичко зависи от това какво правите или възнамерявате да правите. Зависи от това колко сте готов да платите. Но накрая ще откриете, че идеалния WordPress хостинг за вас е този, който през цялото време е бил пред очите ви.

Не приемайте хостинг компанията като някакво дружество, което ви продава нещо – тук говорим за партньорство. Избирайки хостинг компания, вие избирате дългосрочен партньор, който ще бъде до вас във всеки един момент от вашето развитие. Ще имате нужда от тях, и те ще са там, готови са ви помогнат. Успехът ви е пряко свързан с тях. Има много компании в интернет, от които можете да закупите хостинг услуги, но винаги мислете върху написаното преди малко. Надеждност, сигурност и професионализъм. Пожелаваме ви успехи с намирането, дано сме ви насочили в правилната посока на взимане на решение.

Може би ще ви е интересно да прочетете и следните статии:

Искате ли да се информирате за всичко ново покрай Професионалното блогване, преди всички останали?

Абонирайте се, чрез нашият RSS фийд или си направете напълно безплатен абонамент по е-мейл.

Оставете коментар

Предишна публикация

Следваща публикация