Защо трябва да имаме личен блог?

by Андон Иванов on 20.07.2012

Честно да си призная много пъти съм се мъчил да убедя колеги и приятели да си направят личен блог, но до известна степен без успех.

В повечето случаи всичко започва с много ентусиазъм, но не след дълго хората се отказват с оправданието, че никой не чете и коментира това за което пишат в личният си блог. Това несъмнено е доста голям демотиватор, но те не осъзнават, че дори за налагащ се сайт е трудно в началото да събере аудитория, камо ли да я мотивира да коментира и споделя в сайтове и социални мрежи статия, която им е допаднала и споделят мнението на автора.

Факт е, че все още малко хора стартират и успяват да поддържат личените си блогове ‘живи’ по една или друга причина, най-често демотивирани от липсата на читатели и активност в личният блог. Именно това е причината да реша да напиша тази статия. Понеже ми се струва, че е нужно повече хора да се убедят в силата на личният блог и да ви дам няколко причини да създадете и поддържате своят личен блог.

Нека обаче преди да продължа с плюсовете да имаш личен блог, да ви разкажа една кратка случка, която е доста показателна, колко силен може да бъде един блог и как той ни дава нашата 5 минутна слава. Вярвам, че много активни автори на блогове са попадали в подобни ситуации и са оценили колко ценен може да бъде един блог и свободата на словото, която му дава той.

Та и на случката..

Преди няколко дни ми се наложи да поръчам продукт. Съответно си позволих да разуча всичко около него. Възможни алтернативи, цена, доставка и т.н. Не след дълго вече бях готов да поръчам въпросният продукт, въпреки негативните коментари за фирмата, която го предлага ( просто нямах кой знае каква алтернатива ). Съответно основните оплаквания бяха не толкова до качеството, колкото до времето за доставка. Както при повечето хора и при мен стана така, че въпросната фирма не си спази сроковете за доставка, при което си позволих да пиша за проблема в блога си, при което още на следващият работен ден ми се обадиха от въпросната фирма и се извиниха. Понеже бях обяснил всичко много подробно и точно, не се наложи да обяснявам по телефона допълнително, какъв реално ми е проблема. По думите на господина отсреща се оказа, че думите ми бяха стигнали до ‘шефовете’, при което е последвало проверка и смъмряне на служителите. Предложиха ми компенсация ( не я приех, понеже не това ми беше целта ) и още същият ден ми доставиха това за което си бях платил и то едва с 1 ден закъснение.

Интересното в случая е, че по форумите имаше страшно много хора, които бяха се оплакали от същото като мен, но стоките им бяха доставени с около 2 месеца закъснение, така, че малко или много аз считам това за успех и осъзнах за пореден път, че личният блог може да бъде едно страхотно поле за изява и изказване на моята гледна точка – нещо което малко места предлагат, най-малкото защото има някакъв вид модерация, платени партньорства и т.н.

Или иначе казано, вие определяте правилата на играта…

Това е един от малкото примери и ползи на личните блогове. Друг пример е например, когато личният блог, бива и професионален. Вярвам, че ако се разровите в Интернет ще откриете много лични блогове в които има и портфолио, както и се предлагат някакъв вид платени услуги.

Преди време именно моят личен блог ми помогна да си намеря страхотна работа с много коректен и точен шеф, нещо което е наистина голяма рядкост в България и то по време на икономическа криза. И в край на сметка какво излиза?!? Личният блог е освен поле за изява, също така бива и място на което можем да покажем какво можем и да предлагаме своите услуги срещу заплащане. Ако щете вярвайте, но въпреки, че доста отдавна спях да предлагам платени услуги, все още от време на време ми пишат да ме питат относно моите оферти в личният блог.

Мисля, че това са два доста добри примера с какво може да бъде силен един личен блог и защо трябва да си направите такъв и най-вече да сте активни и да не се отказвате при най-малката преграда която срещнете. Казвам го, защото съм сигурен, че всичко ще започне с много ентусиазъм, но с времето ще бъдете отегчени. И накрая за финал, нека накратко обобщя с какво би ви помогнал вашият личен блог:

  • Да изразявате своето лично мнение свободно и без да се съобразявате с администратори и модератори;
  • Да предлагате услуги;
  • Да си намерите работа и да покажете, че сте професионалист;
  • Да отстоявате правата си и да дадете гласност на нередностите;
  • Да намерите приятна компания от хора с сходни интереси и възгледи.

Естествено това са само някой от предимствата да бъдеш блогър и да управляваш свой личен блог. Другите ще ги откриете много скоро, след като вече си създадете такъв и напишете първите си статии.

Надявам се статията ми да ви е допаднала и да ви е била полезна. Ще се радвам ако се включите и вие под формата на коментар към статията.

Може би ще ви е интересно да прочетете и следните статии:

    None Found

Искате ли да се информирате за всичко ново покрай Професионалното блогване, преди всички останали?

Абонирайте се, чрез нашият RSS фийд или си направете напълно безплатен абонамент по е-мейл.

{ 2 коментара }

Dodi Markov юли 20, 2012 в 8:03

Има си много плюсове личното блогване. Води до израстване в писането, научаване на много и интересни неща, нови контакти, намиране на работа дори, също и неочаквани изненади от фирми, хора и прочие. Определено е плюс, но масовата част от хората предпочитат да си губят времето със социализиране във фейсбук вместо нещо по-смислено…

Андон Иванов юли 20, 2012 в 10:53

Много точно казано… макар, че нямам против социализирането в фейсбук, но ако става дума за вършене на нещо различно от минаването на 5-10 нива на някоя игра…

Аз май съм от хората, които обичат да съчетават полезното с приятното :)

Коментарите за тази публикация са забранени.

Предишна публикация

Следваща публикация