Защо му е нужен блог на вашият бизнес?!?

by Андон Иванов on 11.11.2012

През изминалите няколко години ми се е случвало да работя с много хора по най-различни проекти и често пъти ми се е налагало да давам съвети или да обсъждаме кое е добре за един сайт. Именно тогава много често са ми задавали въпроса – „Добре де… защо трябва да имаме и блог? Нали си имаме сайт?“.

Честно казано всеки път съм подхождал по различен начин за да се опитам да обясня на клиентите защо реално техният бизнес се нуждае от блог. Признавам си, първите няколко пъти, когато ми се наложи това не успявах да се аргументирам правилно и често препоръката ми беше пренебрегвана. Така, няколко месеца по-късно навлязоха масово блоговете и вече почти всяка една компания се стараеше да поддържа свой блог, който да служи освен като новинарски поток и като контакт с своите клиенти, търсейки тяхното мнение за продукти или услуги, които бизнес-а предлага.

Всъщност това е и най-голямото предимство на блоговете – възможността да достигнеш до своите клиенти и тяхното мнение.

Ако някога сте се занимавали с какъвто и да е бизнес, било то предлагане на услуга или продукт, вероятно сте оценили и ценността на данните на пазара. Именно тези данни позволяват на всеки един бизнес да поеме по правилният път и да се усъвършенства, което в последствие му осигурява по-широк пазар и повече клиенти.

Блог или социални медии?!?

Всички сме свидетели, как в последната година социалните мрежи като Google+ и Facebook се развиха и вече предлагат удобни инструменти за управление на социалното присъствие на даден бранд в техният свят, най-често под формата на групи, фен страници или специални апликации. Имайки предвид, че вече почти всеки има профил в Facebook, бизнесите се насочиха именно към тази социална мрежа с цел по-голям достъп до потенциални клиенти и обикновено това е успешен начин за развитието на даден бизнес в Интернет, но като всичко и това си има разни минуси, които човек трябва да предвиди.

Един от най-големите минуси е това, че реално вие нямате пълен контрол над страниците си в социалните мрежи и реално можете да изградите невероятно успешна среда за продажба на услуги и стоки, но също така всичко това може да рухне за минути. Примери за това има много, а последните обновления на социалната мрежа Facebook дадоха ясно да се разбере, че рано или късно тази социална мрежа ще стане платена под една или друга форма.

Имайки предвид всичко това, винаги когато е ставало дума – „Блог или социална медия?“ съм съветвал клиентите да развиват паралелно двете, като се постараят да свържат някак си нещата, като насърчават своите Facebook фенове да ползват и техният блог, като източник на информация.

Наистина социалните платформи ви дават незаменим източник на клиенти, но винаги е добре да си имате едно на ум. Именно затова, ползвайте плюсовете на социалните мрежи, но същевременно се възползвайте от възможностите, които ви дават блоговете!

Няколко съвета как да развиваме блог за своят бизнес

Още си спомням думите на учителя, когато ходих на шофьорски курсове – „Тук се учите на теория. Практиката ще ви направи шофьори!“ или перифразирано – „Тук ви давам съвети как да започнете на блогвате за вашият бизнес. Практиката ще ви научи на всички останали тънкости!“.

Ето и съветите, които мога да ви дам:

  • Представяйте детайлно и реално всеки ваш продукт;
  • Търсете мнението на вашите бъдещи и настоящи клиенти;
  • Одобрявайте и негативните коментари – тези коментари освен, че ще ви помогнат да подобрите продукта, услугите си, ще ви помогне и да спечелите доверието на клиентите ви;
  • Дайте поле за изява, на своите клиенти. Невероятно е колко голям успех ви носят така наречените страници тип „Какво мислят за нас клиентите ни?“;
  • Бъдете постоянни! Създайте си схема и гледайте да публикувате редовно статии, тясно свързани с вашият бизнес. Аз лично прилагам обикновено схемата 3×1 (3 статии на 1 месец) ;)

Смятам, че тези няколко съвета ще ви дадат посока при стартна на блог за вашият бизнес. Ако и вие имате идеи, чувствайте се спокойни да го споделите под формата на коментар под тази статия. :)

Може би ще ви е интересно да прочетете и следните статии:

Искате ли да се информирате за всичко ново покрай Професионалното блогване, преди всички останали?

Абонирайте се, чрез нашият RSS фийд или си направете напълно безплатен абонамент по е-мейл.

Коментарите за тази публикация са забранени.

Предишна публикация

Следваща публикация