Бърз старт или как да създадем първият си блог за минути.

by Андон Иванов on 07.12.2011

Въпреки, че доста от вас знаят какво е блог и как да си го създадат, няма вариант в който да създам сайт за професионално блогване и да не опиша процесите от самото създаване до превръщането на обикновеният блог в професионален блог, който да ви носи някакъв допълнителен доход. Именно и това е причината първата статия да е на тема „Как да създадем своят първи блог“.

Вярвам, че написаното по-долу ще бъде полезно, дори за хората които вече имат активен блог в който пишат поне веднъж седмично и е желателно да отделят 5 минути за да прочетат това което ще напиша.

Преди да продължа с досадната документация тип Step-by-Step ( стъпка по стъпка ), нека да напиша някой друг ред за избора на тематика на блога, име и подготовката преди същинското създаване на блога.

Избор на тематика на блога

Подготовката за създаване на един блог е много важна и препоръчителна, ако желаете този блог да просперира в бъдеще. Едно от най-трудните неща всъщност е избора на тематика, понеже ще ви е значително по-трудно ако трябва да пишете за нещо което не ви е много ясно и понятно. Именно затова винаги когато обяснявам на приятели които искат да опитат да блогват, че избора на тематиката на блога е най-важна и трябва да и се отдели повечко време.

Моите препоръки като цяло са да изберете тема върху която сте достатъчно компетентни, а още по-добре, ако ви е и интересна. Причината е, че ако една тема ви е интересна, то тогава ще ви е интересно да пишете и учите за нея, което пък ще ви гарантира, че няма да се откажете да пишете в блога си след първият месец.

Една от най-големите грешки е да изберете тема която нито ви е интересна, нито пък сте компетентни по нея. Най-често подобен избор идва от факта, че дадената тема предлага добре заплатена реклама или възможност за продажба на продукти с висок процент на комисионната при продаден продукт. Зная, че много от вас ще искат да създадат професионален блог, чрез който да си докарат допълнителни доходи, но ако нямате опит в блогването, лично аз ви препоръчвам да започнете с нещо по-леко и след като натрупате опит да опитате и с по-комерсиална тема.

Избор на име(домейн) на блога

Следващата стъпка преди създаването на блог е избора на име. Много хора казват, че това също е доста трудна задача, но аз не смятам така. Причините да мисля така е, че просто човек трябва да се води от няколко правила и да поразмърда малко мозъчните си гънки и името само ще се роди. Естествено аз ще ви кажа как аз избирам името на своите блогове и можете да приемете моите правила по-скоро като препоръки:

 • Името на блога да е възможно най-кратко и запомнящо се;
 • Желателно е по-възможност да включите в името ключова дума на темата на която ще пишете в блога. Например ако пишете за туризъм, ще е много по-запомнящо се и полезно от SEO гледна точка домейн с име – turizum.com, отголкото azpishazaekskurzii.com;
Е май съветите ми са само два, но мисля, че са напълно достатъчни ;)

Избор на блог платформа

Тази стъпка е също много важна, понеже от това зависят и възможностите ви за в бъдеще, и този избор се свежда до два основни варианта:

 • Безплатна блог платформа, която не се хоства при вас;
 • WordPress блог платформа, която вие хоствате на ваш хостинг.
Препоръчвам ви да прочетете много внимателно плюсовете и минусите на двата варианта и сами да прецените кое е по-добре за вашият блог.
Безплатна блог платформа, която не се хоства при вас
При този вариант нямате никакви разходи за име или хостинг ( освен, ако не ползвате платени услуги към платформата или платен вариант на хостната блог платформа ).
Плюсове на този вариант:
 • Нямате разходи за хостинг и домейн, които в някой случаи не са за подценяване;
 • Не трябва да се занимавате с инсталации и допълнителни настройки, за да заработи блога ви;
 • Гаранция, че сайта ви няма да отсъства от интернет пространството през ден ( ако създадете блога си в някой сигурен доставчик на тази услуга );
 • Безплатен субдомейн на силен домейн.
Минуси:
 • Възможно е блогът ви да бъде изтрит, ако не спазвате правилата за ползване на тази услуга;
 • Нямате възможност да ползвате собствен домейн от тип ( ime.com ) или поне не безплатно;
 • Нямате достъп да редактирате външният вид на блога си. Избирате си един от многото готови шаблони;
 • Не можете да слагате каквито си искате добавки.
Естествено има и други плюсове и минуси, но няма да задълбаваме и да изброявам всичките до един, а и съм сигурен, че ще все ще пропусна нещо.
Ако сте избрали този вариант, ето и три сайта, които са сигурни и ви препоръчвам:
 • WordPress.com - Официален сайт на блог платформата WordPress, на който се предлага безплатно създаване на блог ( изисква единствено регистрация );
 • WordPress.bg - Неофициален сайт, който предлага безплатно създаване на блог ( отново изисква само регистрация );
 • Blogspot - Официална блог платформа на Google. Изисква регистрация в Google.bg, а можете да се регистрирате и директно от сайта им, като това ще създаде профил и в Google.bg.

Създаване на блог с безплатна блог платформа WordPress

Този вариант е предпочитан от мен, а и от други блогъри по редица причини:

 • Имате възможност да имате собствен домейн;
 • Имате възможност да слагате по-готини скинове на блога си;
 • Можете да редактирате каквото желаете в сайта си;
 • Правилата за публикуване си ги измисляте вие. Никой не ви казва за какво можете или не можете да пишете в блога си;
 • Много по-лесно можете да интегрирате платени рекламни карета или афилиет програми;
 • Можете да слагате каквито си пожелаете добавки.
Минуси отново има, но според мен са малко:
 • Трябва ви по-добра техническа грамотност за първоначалната инсталация и настройка на блога;
 • Сайта ви може да не е съвсем видим поради некачествен хостинг или други технически причини;
 • Трябва да си платите хостинг и домейн. Като домейните се плащат на година, а хостинга обикновено на месец.
Тук минусите естествено не са за подценяване, но в повечето случаи можете да ги премахнете, като например хостинг, може да се намери и за 30-40 лв. за година, а домейните са около 15-20 лв. Тоест срещу първоначален капитал от около 60 лв., блогът ви ще изглежда по-сериозен и професионален. Препоръчително, ако сте решили да вадите пари от него, а как става това ще разясня малко по-късно в друга статия.
А с инсталацията, ще ви помогна да се преборите в следващият под-раздел на тази статия.

Как да инсталираме WordPress за броени минути

Предварително искам да се извиня на по-знаещите, за това, че в тази точка, няма да срещнат нищо ново и интересно за тях, но вярвам, че ще бъде полезна за всички които тепърва се сблъскват с инсталация на каквото и да е PHP приложение.

Преди да започнем с разяснението, ще трябва да се сдобиете с домейн и хостинг. Това може да стане, като влезете в някой от хостинг провайдърите и си поръчате някой от техните хостинг планове. Обикновено, веднага след като решите да си поръчате хостинг, ще ви предложат да си закупите и домейн, като така всичко ще е конфигурирано от тях и няма да ви се налага да правите допълнително операции, за да конфигурирате домейнът ви да работи с хостинга който сте поръчали.

Едно от фирмите с най-добри цени е Jump.bg ,а можете да хвърлите едно око и на SuperHosting.bg

 

След като приключите с покупката на домейн и хостинг, ще получите писмо от въпросната хостинг компания с подробна информация как и откъде можете да управлявате своят хостинг.

На вас ще са ви необходими следните неща:

 • Hostname;
 • Username;
 • Password.
С тези данни, ще трябва да влезете в своят хостинг с помощта на някой безплатен FTP клиент , след което да качите всичките файлове от архива изтеглен от WordPress.org , който всъщност е блог платформата WordPress.
След като изтеглите, разархивирате и качите файловете от архива в главната директория ( обикновено с име public_html ), трябва да инсталирате и приложението WordPress. Това става като влезете в своят броузер и въведете следният адрес:
http://vashiqtsait.com/

След като зареди, ще ви каже, че не е създаден конфигурационният файл.

Тук трябва да натиснете на бутончето отдолу, при което ще ви излязат няколко полета които трябва да въведете:

 • Database username – потребителското име за базата данни ( трябва да си го създадете от контролният панел на вашият хостинг );
 • Database name – името на базаданните в която ще се записва цялата информация за вашият блог ( отново създавате в контролният панел на вашият хостинг );
 • Database hostname – тук обикновено е localhost , което означава, че database сървърът се намира на същата машина на която е разположен и сайта ви;
 • Database prefix – това го оставете по подразбиране както е. Идеята му е, ако инсталирате няколко блога в една базаданни, да можете да разграничите таблиците с различни имена.
След въвеждането на тези данни, отново натискате на бутона отдолу и следва да въведете вашите данни за сайта. Тук мисля, че няма смисъл да разяснявам понеже си пише всичко на Български език ;)

Когато приключите с въвеждането и на тези данни, можете смело да натиснете отново бутончето отдолу за да продължи инсталацията, която всъщност след зареждане вече ще е приключила и ще имате напълно работеща блог платформа на вашият хостинг, която ще можете да достъпните съответно от следният адрес: http://vashiatdomein.com

От там нататък е трудно човек да обясни всички функции които притежава блог платформата WordPress или поне не с думи. Именно поради тази причина, можете да хвърлите един поглед на лекцията, която изнесе наскоро г-н Светлин Наков на тема CMS Systems and WordPress. Там също е показано как се инсталира и как се работи с WordPress и вярвам, че ще е добро начало за вас или поне докато на мен ми остане някакво време да създам видео клип с малко по-подробно разяснение на всички функции в WordPress.

Надявам се статията да ви е била полезна и интересна, а още повече се надявам и да отделите 1 минутка и да кажете своите критики и съвети с помощта на коментарите под статията.

Може би ще ви е интересно да прочетете и следните статии:

Искате ли да се информирате за всичко ново покрай Професионалното блогване, преди всички останали?

Абонирайте се, чрез нашият RSS фийд или си направете напълно безплатен абонамент по е-мейл.

{ 4 коментара }

Андрей Димитров декември 16, 2011 в 19:04

Приятна и дългичка статия – точно каквито ги обичам. Нека само да вметна, че има възможност да имаме собствен домейн и да ползваме безплатна платформа без да плащаме за хостинг. Blogspot.com предлага такава услуга. Вече няколко такива сайта ползвам като плащам единствено и само за домейн. Платформата им е много добра от към SEO гледна точка, а и има предостатъчно безплатни и платени темплейти с добри функции.

Андон Иванов декември 17, 2011 в 3:23

Добро допълнение. Забравил съм да го спомена, явно защото накрая взе да става дълга статията и реших да спестя малко място, за да не затормозявам потребителите, понеже малко са хората, които имат време и желание да четат дълги текстове.

Благодаря много за допълнението Андрей..

Vasil юли 19, 2012 в 15:45

Може ли да напишете статия за по-сериозните SEO инструменти? Благодаря.

Андон Иванов юли 20, 2012 в 1:49

Vasil, разбира се… тези дни подготвям още няколко интересни статии, но по ред причини реших да отделя статиите за SEO в друг блог, така, че там по-лесно да се събираме хора интересуващи се специално от SEO оптимизация и да обсъждаме статиите които пиша. Дори от скоро, когато имам време правя и видео уроци по темата.

Можеш да следиш новият SEO блог на адрес: сео.net

Надявам се да ти бъде полезно и интересно :)

Коментарите за тази публикация са забранени.

Предишна публикация

Следваща публикация